Welkom bij Fred's GPS Site

GPS-tips:

OZIExplorer-updates nu vanuit de toepassing laden (vr. 30 sept. 2016)

Eventuele updates van OZIExplorer worden nu aangekondigd zodra je het programma hebt gestart. Je kunt ze dan meteen installeren.

lees verder»
OziExplorer en digitale kaarten (vr. 30 sept. 2016)

In OziExplorer heb je kaarten nodig om opgenomen tracks zichtbaar te maken of om tracks uit te zetten. Hoe kom ik aan kaarten?

lees verder»
Routes op je Android smartphone (vr. 30 sept. 2016)

Met de app S Health kun je wandelingen en fietstochten vastleggen en analyseren

lees verder»
Je tochten publiceren op fiets- en wandelsites (di. 20 jan. 2015)

Met je GPS neem je je tochten onderweg op en kun je ze op GPS-websites publiceren. Hoe?

lees verder»

 

Je tochten publiceren op fiets- en wandelsites

(di. 20 jan. 2015)

Met je GPS neem je je tochten onderweg op en kun je ze op GPS-websites publiceren. Hoe?

Tijdens het gebruik neemt je GPS een fietstocht of wandeling altijd op. Zorg dus, voordat je begint aan een tocht, dat je alle vorige opgenomen tracks eerst uit het geheugen van de Garmin wist, anders komen die er ook bij!

Terug van je wandeling of fietstocht sluit je je GPS op de PC aan. Start bijv. OziExplorer om de opgenomen track uit het GPS-geheugen te downloaden. Als je de juiste kaart in OziExplorehebt geladen zie je de track meteen daarop verschijnen. 

Het heeft weinig zin hem gelijk als GPX-bestand op een wandel- of fietssite te zetten. Want, waar je even een sanitaire noodstop hebt gemaakt of anderszins van de route moest afwijken, komt dan ook op die site te staan! Zie bijvoorbeeld de blauwe lijn hieronder. Zowel in het Kruisbosch als na de wegsplitsing bij Mariadal moesten we even het struikgewas in (zie de rode cirkels).

We trekken de route over om hem te fatsoeneren.
Open "Track-beheer" in het bovenmenu en je ziet een venstertje met meerdere genummerde rijen; je geladen track is daarin nummer 1. Klik op de lege tweede rij en verplaats die met de pijl-naar-boven-knop in het menuutje naar de eerste rij. De lege rij staat nu bovenaan in het lijstje.

Klik op "Trackpunten handmatig maken" en trek de opgenomen track over. De overgetrokken track krijgt daarbij een andere kleur; in dit geval rood. En nu de truc: bij een verandering van richting  zet je nèt vóór de wegsplitsing een punt. Het volgende punt zet je op de weg na die splitsing. In feite snij je de hoek dus af (zie de blauwe cirkels). Het mooie is dat je GPS je op deze manier op tijd waarschuwt voor een verandering van richting. Dat is het idee achter Compotrack!

Voorbeeld van de overgetrokken track (rood) in OziExplorer:

image

Het is deze track die je opslaat (exporteert) als GPX-bestand. Zo kun je hem met een gerust hart aan wandel- of fietssites aanbieden.

 

 

Welkom bij Fred's Compotrack pages

Deze thuisbladzijde is gewijd aan de GPS in het bijzonder en aan plaatsbepalende zaken in het algemeen